När jag tänker tillbaka...

Ibland tänker jag tanken att barnen skulle hitta in här och råka läsa allt möjligt om mitt liv. Fast ganska snabbt så inser jag att jag har inga mörka hemligheter. Inte ens- eller kanske särskilt inte för dem. Vi pratar om det mesta. 

Dessutom tror jag inte de skulle hitta hit, om de inte letar målmedvetet. Mina läsare består av två kategorier – ni som hittar hit på sökord som ångest, bipolaritet och liknande mitt i natten. Och ni som följt mig sedan start. Som jag tänker att jag känner, fastän vi aldrig träffats i verkliga livet med undantag för någon enstaka person. 

Familj och vänner läste på min uppmaning när allt var…inte som värst, men på vägen ur det. Det är länge sedan nu. Och bloggen har fallit i glömska för dem. 


Vet inte varför jag kom att tänka på det som var just i kväll. Det finns ofta närvarande som en djupare mening i det jag gör, vem jag är och hur jag vill vara i relation till andra. Men jag tänker inte aktivt på det numera. Jag är inte rädd längre. Varken för mig själv eller för att falla tillbaka. Men jag kan känns skuld över vad jag utsatte min omgivning för. Den självcentrering som är en del av att vara riktigt djupt deprimerad tog mig många år att förstå att den ens existerade. För i min värld var det mitt liv som var för jävligt, det var min roll som var så tung att jag knappt orkade bära den. Och det var jag som led. Det var min smärta. Och jag gjorde vad jag kunde för att skona andra från den. Trodde jag. Ja, jag var faktiskt helt övertygad om att så var fallet. 

Idag vet jag bättre, även om det smärtar att tänka på. 
Mitt liv var jobbigt. Erfarenheterna och minnena jag samlat på mig var (och är) tunga att bära. Så jag gjorde vad jag trodde var att ta ansvar. För mig själv och min påverkan på andra. Istället gjorde jag allt värre. Först långt senare, egentligen alldeles för sent insåg jag att jag inte var den enda som led. Och vilken smärta jag orsakade de som fanns runt omkring mig. De som inte kunde nå fram med sin omsorg eller kärlek. Som bara kunde se på och hoppas på att jag skulle ge livet en dag till. Att jag skulle be dem om hjälp om det behövdes. Jag vet att jag var långt ifrån trevlig alla gånger i min ambition att ta avstånd. Ibland bara tyst, andra gånger riktigt elak. En del gav upp, andra gjorde det tack och lov inte. 

Minns hur jag skrattade åt min läkare som bad mig lova att vända mig till psykakuten om det behövdes. Frågade syrligt "erbjuder de dödshjälp, för annars kan de inte hjälpa mig med något". Så oerhört cynisk och kall. Mot en av de finaste personer jag mött inom vården. Han svarade inte på det, bara skrev sitt privata nummer på en lapp och räckte mig den. "Ring hem till mig om du behöver". Om så bara för en tusendels sekund så tog han sig igenom mina murar med den gesten av omsorg. Det var en av flera små avgörande ögonblick som gjorde att jag trots allt valde att försöka lite till. Någon brydde sig. Trots att jag betedde mig illa. 

 

Idag har jag fått erfara hur det är att befinna sig på andra sidan. Vara den som förtvivlat och desperat försöker nå fram till en person som stängt av. Som blivit någon annan och inte går att nå. Trots att jag vet att det är ett skydd och en yta och att det med envishet kan gå att vända – så vet jag också hur inkapabel man är att förstå någon annan än sig själv till fullo i det läget. Och den insikten är så skrämmande att den värsta mardröm eller skräckfilm ter sig som en saga för barn. 


Kommer aldrig kunna be om förlåtelse nog många gånger för vad jag i mitt oförstånd orsakade de jag brydde mig om (och som brydde sig om mig). Men jag kan använda även den erfarenheten till något bra. Och försöka hitta de där punkterna där någonting av vikt kanske ändå tar sig igenom hos någon annan, någon som befinner sig i det mörker jag en gång kämpade mot. Kanske, förhoppningsvis kan det jag gör betyda en bråkdel av det min läkare gjorde när han räckte mig lappen med telefonnumret. 


Om det är nog? Nej. Det kan jag inte tänka eller tycka. Men jag gör vad jag kan. Och det är åtminstone något. 


  (null)







Midsommar och lugn

Vet att jag är dålig på att uppdatera. Finner sällan ro att skriva numera. Men det kommer säkert tillbaka, det brukar det göra. Nu är det mycket jobb. Den deadline jag brukar ha på jobbet efter semestern låg i år redan innan midsommar (närmare bestämt igår). 


Idag är jag hyfsat ledig och har en lugn dag hemma med katterna. Barnen är utomlands med sin pappa, så blir inget besök av dom heller. Blev tillfrågad om att fira midsommar med vänner, men tackade nej. Kände inte att jag hade ork att vara social. 


(null)


(null)

Mina skatter! Ytterst ovilliga att ta midsommarbilder…men söta oavsett! 

Nu ska jag laga nåt gott att äta, läsa lite, måla naglarna och kanske se något på tv. Låter antagligen supertråkigt, men jag är så himla nöjd med det just nu! 

Semesterveckan.

Skolavslutningar i onsdags och nu är det sommarlov för båda barnen! Jag i min tur hade också "sommaravslut" med kollegorna samma kväll. Inte detsamma som att jag har semester hela sommaren nu tyvärr. 

Blev kanske nån Aperol spritz för mycket, men hade en superhärlig kväll med massor av skratt, god mat, musik, quiz och fina samtal. 


(null)


Och nu, nu är jag i Göteborg. Jag är hemma! 

Det är alltid lika underbart. De senaste åren har det tyvärr inte blivit lika ofta. Och framförallt bara enstaka nätter då och då. Det är svårt att få till, främst med katterna. 

Så nu när jag för tredje natten i rad släcker lampan för att sova… Det ger både ett lyckorus och en känsla av sorg för att jag aldrig vill lämna det här. 


I fredags var första konserten med Metallica. Gick tillsammans med bästa kompisen från gymnasietiden. Vi började med middag följt av shots för att komma i riktigt skön stämning innan vi begav oss till Ullevi. 


(null)


Igår en hyfsat lugn lördag med familjen. Bus med syskonbarnen och lite tid att bara få umgås med syster, svåger och mamma. Bad för alla barnen och sen sushi och lördagsgodis. 

Idag, Metallica konsert två. Tillsammans med min äldsta. (Kommer mer om konserterna längre fram). Nu har jag iaf precis landat i soffan hemma hos mamma. Insikten om att helgen är slut slår mig fullt ut. I morgon är det åter till Skåne och vardagen. Saknar mina katter och trivs med min tillvaro där. Men åh vad det river och sliter i mig att behöva lämna mitt hemma. Mitt Göteborg. Min familj. Mina barndomsvänner. Allt som känns så självklart och enkelt.




För en massa år sedan…

För en massa år sedan, så hade mitt 10-åriga jag förmodligen närmast dött av lycka om jag vetat att jag en dag skulle få se och höra Scorpions spela på Royal Arena i Köpenhamn. Att jag skulle finnas där i publiken och sjunga med i Wind of change. Tror bilden speglar min känsla rätt bra. 


(null)

Veckan började helt perfekt! Och nu tänker jag den ska få fortsätta likadant. I morgon är det skolavslutningar för barnen följt av sommarfest med kontoret. Sedan väntar Metallica till helgen. Så många jag längtar efter att få krama om igen. Lyckan att ha människor att sakna kan låta bakvänt, men det är ju faktiskt något fint i det också. 

Veckans katt

Kollegorna skämtar alltid om min kalender… Jag tycker den är underbar! 

(null)

Varje veckouppslag så finns ett nytt "katt-citat". Det här är veckans;

(null)

Hur skulle man kunna vara annat än galet förälskad i någon som ser ut som min Maximilian?! Han är ju så vacker. 

(null)

(Han är inte helt nöjd med att bli fotad och gosad med, men får skylla sig själv som föddes så orimligt söt och sen dessutom valde mig till sin människa)! 

Och nu är det helg igen! 
Yngsta kommer till mig i kväll eftersom de andra två ska iväg på studentfest på annan ort i ett dygn. Och det ville hon inte alls följa med på… Men jag tycker bara det är mysigt att få ett extra dygn med min lilla (som inte alls är så liten längre). 

Nästa vecka är det skolavslutningar för båda barnen. Och en massa annat. Har faktiskt tagit semester för att orka och hinna med allt. Hoppas få tid att skriva och uppdatera bloggen lite mer då också! Vet att jag varit dåligt på det på sistone…

(null)


Vi

Hela veckan har äldsta varit iväg på skolresa. Och lilla har längtat och saknat. Jag med såklart, men inte lika intensivt. 

Men natten till igår när jag skulle köra och hämta vid bussen så spred sig ett lyckorus i kroppen. Nästan som en förälskelse och känslan påminde om den när jag hämtade på förskolan för många år sedan efter en hel dag ifrån varann.


(null)

Present som väntade på storas säng vid hemkomst. Lilla har fixat (och betalat) helt själv! 


I vardagens kaos hinner jag sällan känna det, men när vi stannar upp, bara sitter och pratar med varann, så blir känslan av lycka och tacksamhet så stor! Över dessa två så sköna,  roliga, knäppa, unika, intelligenta och omtänksamma individer. Att få ha just dem i mitt liv!  


Nu sitter vi i varsitt rum allihopa. Men hör att äldsta plockar fram gitarren och känslan i mig när musiken fyller lägenheten är så varm och glad och fin. De upphör aldrig imponera på mig. Önskar jag kunde kapsla in känslan och plocka fram när vardagen tar över. När det är tjat om läxor, mat som ska lagas och disk som ska plockas undan. När jag tänker att jag inte orkar.


Men jag vet att jag orkar. För jag vet också att på andra sidan berget av tvätt så finns det så mycket kärlek att hämta.



RSS 2.0