Livet med allt sitt bästa

Trots att jag tar en medicin med hormoner som ställer till det med lite allt möjligt för tillfället, så lyckas ljuset ändå sippra igenom. Det är verkligen vår nu. Försommar kanske till och med. 

Helgerna bara försvinner. De fylls så snabbt med det allra bästa jag kan tänka mig. Inledde den som gick med vänner och avslutade med den med mina barn. Och från början till slut var det så mycket kärlek att det nästan gör lite ont! 

(null)






Det var en gång…

…en liten katt som hette Maximilian. Han var en väldigt speciell katt. Blyg, försiktig och eftertänksam. Han litade inte riktigt på de där som kallades människor. De klampade när de gick och betedde sig ofta oberäkneligt. Så Maxi (som han kallades) höll sig undan för det mesta. Gömde sig där det gick. Som liten kattunge var det lätt. Då rymdes han under soffan eller till och med i en sko. 

(null)

Med tiden så blev gömställena som fungerade allt färre. Men han behövde dem heller inte lika ofta. Hans egna människor var av den snälla sorten. Mamma som matade och borstade pälsen. Pappa som städade lådan och gosade. Barnen som gärna lekte och klappade. Han var trygg med dom, de var hans familj, i det hem som nu också var hans. 

(null)

I familjen fanns också en annan katt. Hon kom ibland in från världen utanför. Maxi beundrade henne. Han älskade henne till och med. Hon var en prinsessa som han undvikligen var tvungen lägga sig på rygg och visa sin underlägsenhet inför varje gång hon dök upp. 
Bäst var när hela familjen var hemma tillsammans. Barnen försvann med jämna mellanrum och var borta länge. Det kändes inte alls bra i Maxis lilla mage och hjärta. Han blev orolig och ledsen.

(null)

Ibland kom det andra människor och hälsade på. Det gillade han inte alls. (Med några få undantag). De var läskiga och luktade främmande. Maxi höll sig därför undan tills de hade gått igen.

En dag försvann plötsligt hans pappa. Och trots att Maxi kallade på honom vid dörren varenda dag så kom han inte tillbaka. Maxi var så ledsen. Han bara gick runt, runt i lägenheten och jamade. Det enda som fick honom att lugna sig var att bli buren av mamma. Han litade på henne och de var tillsammans nästan jämt. 
Sedan slutade Ester att hälsa på. Då blev allt ännu värre. Maxi kunde inte längre äta av oro över alla förändringar. "Katter kan bli deprimerande av att förlora familjemedlemmar, såväl människor som andra djur" sa veterinären. Men han hade i alla fall sin mamma. Och trots att hon tog med honom till en kattdoktor och gav honom massa olika mediciner varje dag, så kände han att hon ville honom väl. 

(null)

De sov tillsammans varje natt. Lekte varje kväll och Maxi höll sig aldrig länge än en meter ifrån. Sakta men säkert blev han trygg igen, även om saknaden fortfarande dök upp ibland. 

Så kom hans mamma hem en dag med en fånig pytteliten kattunge. Den skulle vara ett fint sällskap, sa hon. Men Maxi behövde inget sällskap. Särskilt inte ett sånt här fräsande litet monster som stal uppmärksamheten från både hans mamma och hans barn… Men eftersom de verkade ha bestämt sig för att den skulle bo kvar så fick han väl göra det bästa han kunde av situationen och lära upp det lilla monstret som tydligen skulle heta Ozzy. 

(null)

Livet började äntligen kännas ganska bra igen. Hans mamma pratade och om semester och ett pensionat. Nåt ställe med uteplats, höns och får. Han brydde sig inte nämnvärt om att lyssna. Hon pratade ju så mycket om allt möjligt att det var omöjligt att hänga med i allt som sades. Men sen plockades transportburarna fram och Maxi började ana oråd. Och mycket riktigt. Några dagar senare lyftes han och Ozzy in i varsin. Efter en lång bilresa öppnades burarna och han befann sig i ett litet rum på pensionatet. Maxi vägrade lämna sin bur. Han vägrade faktiskt att ens titta på sin mamma. Han ville inte inte vara här! Han ville bara åka hem igen. Nu direkt! 

(null)

Men han lämnades där. Tillsammans med Ozzy visserligen. Men ändå. Övergiven av sina människor. De som lovat att alltid älska och ta hand om honom. Så Maxi bestämde sig för att sluta äta. Och sluta dricka. Han skulle stanna i sin bur och vara olycklig till slutet. Ozzy visade sig vara en lojal vän och lillebror. Han lade sig också inne i buren och avstod mat och dryck. Det gick ett dygn, det gick två… 

Pensionatägaren började bli riktigt orolig. Tredje dygnet ringde hon Maxis mamma och meddelade att de skulle få allvarliga skador, eller till och med dö om de inte fick i sig mat eller vätska. Riktigt vad som hände sen vet han inte. Bara att han åter satt i en bil på väg någonstans. Och att han i paniken skadade en tass. 

Veterinären lyssnade och kände på honom. Men han behövde i alla fall inte lämna sin trygga bur. Nya människor igen. Maxis lilla hjärta slog så hårt. Var fanns hans mamma? 
Iväg igen och nästa gång buren öppnades befann han sig…i sin egen hall. Han var hemma!! Han hade överlevt. Han var tillbaka i tryggheten. Både han och Ozzy! Människorna var inte där, men allt annat var precis som det skulle. Allt luktade som vanligt. Stod där det skulle och såg ut som när han togs därifrån. 

Varje dag fick de besök av en människa som fyllde på vatten och mat. Städade lådorna och gosade en stund. Efter några dagar hördes bekanta steg i trappan utanför. Maxi skyndade till ytterdörren och när den öppnades så stod både mamma och barnen där. Ozzy kom också rusandes. Äntligen var de tillbaka! De luktade lite konstigt och hade massor av grejer med sig. Men det var ändå hans människor. 

(null)

Maxi funderade på om han borde vara sur över att de varit borta, men bestämde sig för att han struntade i det nu. Han var bara lycklig över att de var hemma. Att allt var som det skulle igen. Mamma städade lådorna så noga som bara hon gör och dammsög upp all sand på golvet. Diskade skålarna och fyllde på med ny mat och färskt, kallt vatten. Bäddade rent i sängen och Maxi lade sig direkt på hennes kudde. Bästa platsen! Fast sen kom han på att han ville vara nära och ha koll så de inte smet igen. Så han flyttade runt i samma takt som människorna hela kvällen. Mellan badrum, kök och soffan. För att slutligen kunna lägga sig i sängen för natten. 

(null)

Den natten sov Maxi bredvid sin människomamma utan att gå upp en enda gång. Han spann högre än han någonsin gjort innan och var så glad över att allting slutade lyckligt. Nu skulle de alltid vara tillsammans. Och han skulle inte ens bita henne om hon gosade för mycket med honom. Eller i alla fall försöka ha mer överseende med det. För när man har människor som ger trygghet och kärlek, då vill man aldrig någonsin förlora dem. Trots att de ibland är konstiga, oberäkneliga och tar fel beslut. För Maxi vet att han har en familj som älskar honom och på alla sätt en katt kan älska, så älskar han dom tillbaka. Hans alldeles egna människor. 

(null)

Nu har det gått nästan ett år sedan texten om Maxi skrevs. Denna sommar blir det inget pensionat. Och vaccination får göras i hemmet. Vill inte stressa min prins i onödan. Dyrt blir det. Men han är värd varenda öre ❤️

(null)



Oväntat

Jag har svårt att släppa in människor på djupet numera. Det var en lite oväntad insikt. För jag är fortfarande väldigt öppen med vem och hur jag är. Har inga svårigheter att berätta om mina upplevelser, erfarenheter och känslor genom livet - men jag gör det med distans till mig själv. Tillfällena jag gett mitt hjärta fullt ut kan jag räkna på ena handen. 


Det har alltid tagit viss tid för mig att bygga upp ett förtroende för någon på riktigt. Låta den personen få se alla sidor av mig. Så när jag väl släpper på den garden blir det också oerhört svårt att backa igen. Och att ge det förtroendet för att sedan bli sviken tar hårdare för varje gång och gör det svårare att våga igen.


I två år har jag väntat på någon som jag nyligen tillslut insåg aldrig skulle välja mig. Aldrig skulle tycka jag var viktig nog, prioritera eller älska mig. Inte ens som en vän. Och med den insikten, när sorgen började lätta, så kom också den om att jag någon gång ändå måste våga igen. Om jag inte vill leva själv. Och det vet jag att jag inte vill. Inte ens bo själv på sikt.  


Jag vill komma hem till någon. Somna och vakna tillsammans. Ha någon att pyssla om lite extra och finnas där för. Och omvänt också såklart. Ha någon som saknar mig när vi inte är tillsammans och som vill vara med mig. Som får mig att känna mig viktig och självklar.


(null)


För att återgå till här och nu så börjar ännu en långhelg gå mot sitt slut. Den har varit helt underbar. (Intensiv, men så härlig).

Kodachicon, Lomma, Banksy, fika på stan, Malmö, picknick, Trelleborg och så en hel del planering inför sommaren som snart är här! 








En av utmaningarna

Försöker förstå varför jag har så oerhört svårt att bli förälskad och börja älska? Jag ser mig som en kärleksfull person. Uppenbarligen gör andra det också. Och dessutom älskvärd. Det är fint. Jag får uppskattning, vackra ord och blir följd hem till dörren. 


Jag är lättsam och positiv. Kan prata med alla och jag antar att jag är precis det de jag träffar vill ha. Och allt verkar bra fram tills dess att ytterdörren har stängts emellan oss och tårarna kommer över att jag inte kan känna det jag så gärna vill. Släppa taget, bli förälskad. I någon som vill vara med mig. Som vill mig väl. Som är uppriktig och genuin. 

Så jag gråter tills sminket är utkletat över hela ansiktet innan jag tillslut samlar mig och tvättar bort det. Kryper ner i sängen med mina katter. 


Trots att jag borde veta bättre nu så gör jag om det. Igen och igen. Hoppas på att det någon gång ska bli annorlunda. Att det ska kännas annorlunda. Trots att jag nog aldrig har varit på ett annat sätt. Inte vad jag kan minnas. Varje ny dejt genom hela livet har slutat med tårar och ett förakt för mig själv. För att jag är så fel. Måste tvinga mig till att låta någon komma nära.

 

Och jag vill inte fungera så. Inte vara jag. Jag vill vara som de flesta andra. Jag vill kunna gå vidare, jag vill kunna börja älska snabbt och lätt. Känna att det är rätt. Bryta upp, bryta ihop och komma tillbaka. Men så fungerar det inte för mig. Min kärlek byggs upp med tiden. Jag måste gå emot min känsla i början. För ju bättre jag lär känna någon desto starkare blir kärleken. Vi blir ett. Även min kropp blir då hans. Enbart hans. Och min egen. I övrigt tycker jag inte om beröring. 


Folk ifrågasätter det. Och jag förstår. För jag är social, jag har lärt mig krama även de jag inte står nära och uppenbarligen har jag ett sätt som får andra att tro att jag är intresserad, trots att jag själv enbart tycker jag är trevlig och lättsam. (Pratade med en vän om just det. Hon upplever samma sak. Antalet feltolkningar av män avseende våra intentioner är många. Vilket kan vara lite komiskt, men också ganska jobbigt). 


Orkar ibland inte med mig själv. Orkar inte vara jag. Men det är det enda jag har. Mig själv. Som den jag är. Och jag försöker se på allt jag är med större förståelse, mer omsorg och kärlek. Små steg i taget så tar jag mig framåt i det. Att jag är okej. Duger. Kanske mer än duger. Även när jag inte låtsas. Egentligen, så faktiskt särskilt då. 


(null)


Dagens text är f ö skriven till största del för några veckor sedan, i början av april. Så jag är i nuläget inte så olycklig som det kanske låter. Har bara inte hittat tillfälle att publicera den. Jag har faktiskt flera hundra texter skrivna under de senaste nästan femton åren som ännu inte är publicerade. (De flesta, de lite äldre kommer nog aldrig bli det heller). 








Andas och stanna kvar.

Vi slapp minibussen! Tågen gick precis som de skulle. Oerhört skönt eftersom vi sedan var 400 kollegor från hela Sverige dessa dagar och hade seminarier från morgon till kväll utan någon direkt paus emellan. 


(null)


Dag ett så hade jag minglat och deltagit fullt ut hela dagen. Men under den gemensamma föreläsningen på em kände jag hur allt föreläsaren sade kröp in under skinnet. 


Han pratade med sån intensitet att jag diagnostiserat honom med ADHD redan efter två minuter. Men det är inte det intensiva som blir jobbigt, utan allt det han berättar om som berör och triggar ömma punkter hos mig. Han skämtar om sina utmaningar, om sin skolgång. Om det sårade och missförstådda barnet han en gång var och kanske fortfarande är. Det är en enorm sorg, förklädd till lättsamhet. 


Och det kommer så nära, trots att hans historia är milsvider från min egen. Men den ligger kant i kant med så många andras i min närhet. Människor som jag bryr mig om. Älskar och känner för. Och jag tänker att jag kanske aldrig har förstått dem tillräckligt väl. Trots att jag försökt. Men ändå missat att vara sådär supertydlig som man kan behöva vara ibland. För att de där personerna som inte ser sitt eget värde och sin roll emellanåt ska förstå att man finns kvar. Att jag finns kvar. Även när jag drar gränser och markerar för att själv inte drunkna i deras känslostormar. Men kanske hade kunnat vara tydligare avseende att jag trots allt ändå finns där. Står kvar. Stannar kvar. Finns i periferin och bryr mig om. Oändligt mycket och utan något slut. 


Sedan tänker jag att det är så lätt, ligger så nära att klandra mig själv för allt jag inte klarat av att vara för andra. Medan motsatsen, dvs att förvänta mig att någon annan ska förstå mina reaktioner, mitt sätt att vara, hur- och varför jag blev den jag är…det känns orimligt att begära. Fastän det också är viktigt. Jag borde också få vara lite viktig ibland. Fångas upp. Ha människor runt mig som reagerar på min ilska, besvikelse eller mina tårar med ett "oj, nu gjorde jag dig nog illa utan att mena det. Förlåt. Var och varför blev det fel? Hur kan vi lösa det? Hur kan jag agera annorlunda? Hur kan jag förstå dig bättre och möta dina behov?"


(null)


Det borde vara självklart. Ändå känns det så svårt! Kanske svårare än något annat att våga förvänta mig den förståelsen. Rädd för att vara för krävande. Upplevas som besvärlig och därmed inte vara önskvärd längre. 

Försöker vända på det och tänka att jag vill utvecklas, utmanas och bli bättre för andra. Så då måste jag kanske ge dem samma chans tillbaka. Att kunna bli bättre för mig. 



Road trip!

Denna vecka står kompetensutveckling på schemat. Allt från föreläsningar om projektledning till workshops kring psykisk hälsa. Det är nästan alltid givande och ger nya insikter, perspektiv och kunskaper att få ta sig an frågor som är ens vardag, fast i nya sammanhang. 


Det enda jag är lite obekväm med i detta är att bo på hotell. Är ju en hemmakatt ut i klospetsarna. Trivs med att vara ute bland folk, men vill och behöver kunna landa i mitt emellanåt. Få varva ner framför teven och sova i den egna sängen.


Själva resan kan också vara en stressmoment och nu med trolig tågstrejk så ännu mer… För att inte riskera bli strandsatta på annan ort så har vi nu bokat en minibuss. En del som ska med är supertaggade, andra inte fullt så mycket. Jag hör till dem som inte riktigt ser tjusningen med att klämma in sig i en liten buss och praktiskt taget sitta i knät på varann i flera timmar. Blir så lätt illamående också när det är varmt och trångt. Tror jag kommer erbjuda mig köra för att få lite mer utrymme och ha kontroll, även om det också kan vara jobbigt. 


(null)


För att göra resan lite trevligare så får vi väl helt enkelt se till att ladda upp med dricka, godis, frågesport, lekar, musik och annat underhållande. På nåt sätt ska jag väl ta mig igenom det här med 😊




Varannan vecka och fullt ut

När barnens pappa flyttade för lite mer än fyra år sedan var känslorna av misslyckande och sorg så stora. Det var ju inte så det skulle bli… Och att gå från att alltid ha mina barn hos mig till att bara få tillbringa 50% av tiden med dom gjorde ont. Samtidigt så var jag säker på beslutet och lycklig i det som var. Hur motsägelsefullt det än kan låta. 


Vänner som hade separerat tidigare och redan levde "varannan-vecka-liv" med barn, menade att man vänjer sig. Det blir en annorlunda tillvaro, men det går att göra det till en helt okej sådan trots allt. 


Jag kan inte påstå att jag vant mig. Men så har jag ju svårt för omställningar och det är fortfarande jobbigt både när barnen kommer och när de går. Men jag har nog äntligen lärt mig hur jag ska få det att fungera och lägger upp dagarna olika utifrån vilken vecka det är. 

Barn betyder tidiga morgnar och att sluta jobba redan runt 15. Barnfria veckor betyder viss sovmorgon, men desto längre arbetsdagar. Det har också börjat innebära att jag träffar vänner i större utsträckning än tidigare och att sådant som jag vill göra och mår bra av äntligen får ta större plats. 


Det är egentligen saker jag kunnat göra tidigare också. Men jag har nog alltid varit mer mån om att uppfylla andras drömmar än mina egna. Och varken tid eller pengar räcker ju till allt… och då har jag själv kommit i sista hand. Jag önskade mig länge någon som såg mig och som ville ta med mig på alla de äventyr jag inte unnande mig själv. Men det senaste året har jag insett att det är dags att börja ta tag i det på egen hand. Se till att mitt liv blir vad jag vill att det ska vara. 


Har börjat boka in mycket mer sådant som jag vill se, höra och göra. Det hade såklart varit kul att ha någon att dela det med. Men om jag insett något genom livet hittills så är det att jag sällan fått tillbaka samma engagemang för mina intressen som det jag försöker visa för andras. Så nu fokuserar jag på mig och vad jag vill ett tag. Lite ovant, men rätt härligt!


(null)


I år har det än så länge blivit en klassisk konsert och en konsert med wasp. Senare i år väntar Scorpions, Metallica och Albin Lee Meldau samt en show med Mia Skäringer. Funderar också på en resa någonstans. Brighton vore fint att uppleva igen och dit vill barnen också gärna åka. Prag förtjänar en andra chans, liksom Paris… Eller så fortsätter jag spara ett tag till för att kunna göra den där långresan jag drömmer om! 




Pollentrött

Massor med pollen i luften. Och jag blir så oerhört trött av det. Ögonen svider och näsan kliar. Men det är bara att härda ut. 


Så skönt med ännu en långhelg. Inledde den redan vid lunchtid i fredags med häng tillsammans med de bästa av vänner. Mat, vin och kaffedrink. Sol i ansiktet och sol i sinne. 

Skratt och trams växlat med allvar. Livet i vår lilla gemenskap som speglar livet i stort. 


Sen en lördag i Malmö. Var så trött först. Trodde inte jag skulle orka en heldag. Men sen plötsligt där jag satt på tåget så infann sig en känsla av förväntan. Energin bara fylldes på och allt kändes så enkelt och härligt. Kom hem mitt i natten och åt kakor i sängen innan jag somnade.


Valborgsmässoafton, körsång och eld i stadsparken. Första maj och barnen är här för att stanna resten av veckan. Vi har ätit glass och tittat på en serie vi börjat följa. Nu sover yngsta. Jag och äldsta ska dricka te. I allt det enkla finns så mycket fint. Jag har det bra på så många sätt.


(null)





RSS 2.0