Små samlade klokheter

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)




En gyllene katt

Straffet för att stänga ute en japansk lyckokatt på en kall balkong är tydligen förföljelse...

Nu står en ovanför min tv och vinkar med ett tickade ljud. 

Suck! 

Men jag känner faktiskt viss kärlek till den nu, även om jag aldrig skulle ha införskaffat den själv.


(null)



Kärleken till det skrivna ordet.

Jag har bestämt mig för att ta mig igenom 560 sidor text.
Det är mina senaste tio år, alla känslor och händelser dokumenterade i ord. 
Trots att jag på det stora hela mår ganska bra nu, så är det här av någon anledning så mycket svårare än vad jag hade trott...

Jag dras in i texterna och drunknar på nytt i känslor som borde varit överspelade för länge sedan. Fastnar i funderingar kring om jag känner så för att det jag läser är mina egna, smärtsamma upplevelser, även om de ligger i det förflutna. Eller om texterna faktiskt berör mig för att de är...bra? 
Kanske en kombination. Och även om mycket tillhör det förflutna, har ordnat upp sig och är över sedan länge - så ska det kanske ändå kännas? Det betyder kanske inte att det är obearbetat, bara att det är händelser som gjorde avtryck i mig? 

Samtidigt som det känns lite tungt, så blir jag också så lycklig över alla ord, mina många texter. Att jag har ett språk, en kanal och ett sätt att hantera livet som fungerar för mig. Antar att det är samma ventil för känslor som andra kan känna för musik, foto, målande etc. Bara i olika former. 

Jag vet inte var min kärlek till och för just det skrivna ordet först väcktes, men jag är tacksam att den uppstod. Likaså är jag tacksam gentemot alla som under årens gång uppmuntrat mig i mitt skrivande och fått mig att tro på min förmåga att förmedla känslor i skrift. 

Jag kan inte förstå hur jag skulle ha överlevt ända tills idag utan det stöd skrivandet i sig är för mig. 


 








Förändringar...

Känns som nyss de var såhär små...
Har alltid haft svårt för förändringar och ovisshet. Där har jag gjort enorma framsteg under åren! Blir fortfarande stressad, irriterad och tycker det är jobbigt om någon plan ändras, men klarar av att ställa om.  


Ändå tär det på mig det här med varannan vecka. I morgon (sön) ska barnen till sin pappa och jag börjar redan känna ett obehag i magen. Trots att jag vet att så snart de väl gått, så kommer jag uppskatta och utnyttja min "ensamtid" till max. Sedan blir det samma sak nästa lördag. Då är det jobbigt att ställa om till att barnen ska komma hit dagen efter... (Lite lättare åt det hållet eftersom jag saknat och längtat efter dem, men ändå något som stjäl energi). 


Jag är likadan i relationer och där har jag insett att jag måste gå emot min känsla och göra lite liknande som med barnen. Alltså inte varannan vecka 😜 men att inte "vänja mig" vid att vara med eller ifrån varann utan  i någon mån planera in när det är dags att ses eller framförallt - att vara själv. Och inte skjuta upp något av det. Låter tråkigt kanske, men jag vet ju att jag inte mår bra annars. (Och blir allt annat än behaglig och trevlig, vilket alldeles för många kan intyga) 🙈


Jag önskat så innerligt att det inte är så jobbigt för barnen som för mig. Att de kommit in i rutinen och känner att det fungerar bra. Att deras liv oavsett vecka ändå är ganska lika, med skola, fritids, aktiviteter etc. Att de på båda håll har sitt eget utrymme och även kan välja själva om de vill annorlunda än att följa det system vi satt upp. Vi har verkligen försökt vara enade och ge den tryggheten. Och barnen verkar må bättre nu. Ha landat i att det är såhär det kommer vara. 


Idag hade äldsta redan åkt till stallet när jag vaknade vid 10. Insåg att om några få år, (någonstans mellan 3-5 skulle jag tro) så kommer barnen inte behöva mig nämnvärt längre. De kommer båda att sköta sig själva. Gå upp, fixa frukost, borsta tänder, packa gympakläder, ta sig till och från skolan, ta sig till aktiviteter och kompisar osv. Den omställningen är nog tur att den kommer gradvis..! 


Känns som nyss de var såhär små...





Kollektivt

Jag åker buss. Och tåg. 
Utan bil är jag ju så illa tvungen...och måste medge att det är mindre hemskt än jag trodde. 
Det är emellanåt till och med lite skönt att bara sitta och åka med. Slippa ha koll på allt som sker runtomkring mig. Kunna göra annat. Som maila, blogga eller för den delen - blunda 😁

(null)

(null)

Bildbevis! 😉

39.

Jaha, så var jag 39 då. 

Känner mig varken gammal eller har nån ålderskris än. Kommer kanske till nästa år. 


Dagens bästa:

  • Blev väckt av sjungande barn.
  • Chokladhjärtan, blommor och hälsningar. 
  • Möta äldsta dottern i sällskap med flera vänner ❤️


Dagens sämsta: 

  • Samtal från yngsta dotterns skola om anmälan av "kränkning". Två 10-åriga pojkar som utsatt min dotter och hennes kompis 😡 Så förbannad. Och har nu varit tvungen att ta samtalet om sex och samtycke med min 7-åring. Många år för tidigt. 


Födelsedagsfoto. Inga synbara rynkor än...förfallet börjar kanske efter 40?!


Mitt år - nytt år!

Nytt år för en själv är det ju faktiskt om man ska vara petig först den dagen man är född... Så idag sammanfattar jag året som gått och allt som varit.  


Min första tanke är att det varit ett fruktansvärt år, ett fullkomligt vidrigt, genomgående sorgligt och smärtsamt år. Men när jag ser tillbaka på bilder och minns, så var det inte så. 

Visst har året rymt mycket smärta och fler tårar än jag trodde var möjligt utan att dö av vätskebrist... Men det är inte de minnena som är starkast. 


Jag har renoverat! 

Först äldsta dotterns rum som blev grått istället för blått och med tema "världen". 

Sedan mitt sovrum där den mörkbruna väggen byttes mot en blommig fondtapet. 

Sist ut var hallen som äntligen blev grå istället för den aprikosfärgade mardröm den var innan.

(null)

Mina vyer vidgades genom besök på Vasamuseet, Skarhults slott, en konsert med Ghost och inte minst en resa till Rumänien/Transsylvanien. Samtligt saker jag inte hade valt att göra enbart för min egen skull, men som jag är glad att jag fick upptäcka och uppleva. 

(null)


Jag köpte en bil - min första egna! 

En svart Kia Sportage som jag insett är alldeles för stor (och dyr) för mina behov 😂 Men fin är hon! Och vilken prövning med allt som skulle fixas inför och under tiden... Massa oro, ångest och stress. Men också en känsla av att övervinna hinder när jag vågar och bestämmer mig för något. #envis


Våra älskade hamstrar, Bernhard och Valle somnade in. Bernhard som bodde hos mig och var min älskling tog sitt sista andetag med mitt finger vid sin sida i sitt lilla trähus. Att köra honom till kremeringen och sedan hämta hans aska där... Det var så, så tungt. 


Vi fick besök av min syster med familj här nere och var såklart uppe i Göteborg också! Jagade massor av Pokémons under vår och sommar ihop med barnen - även i ösregn. Vilket min mamma tyckte var läge att dokumentera med ett foto  😂

(null)


Min lilla, numera ganska stora tjej slutade förskoleklass och började skolan på riktigt, 1:an! Hon lärde sig knyta skor och tappade flera tänder. Började på Kulturskolans kör och fyllde 7 år! 

Storasyster blev hela 12 år och åker numera buss själv = hon fick trappa upp ridningen till 2 ggr/vecka. Fick sina första betyg och har startat en egen kanal på Youtube som hon lägger massor av tid på varje dag.  


(null)

Nedre bilden...minns känslan av lycka över den synen. Ingen av dem såg mig när jag fotade, men värmen jag kände då gör sig påmind varje gång jag ser bilden. Sann rikedom!


Skåneveckan slog åter nytt rekord avseende antal arrangemang, spridningen av dessa och antal besökare 👏🏼

Fick också äran att genomföra satsningen "Designjam" som resulterade i en 40 sidor lång rapport kring dagens ungas psykiska mående. 


(null)


Lite bakslag avseende hälsan...eller kanske inte så lite. På tre månader gjordes hela 8 operationer. En i en fingerled, en i handen och sex stycken i ögonen. Kan inte säga annat än att jag var helt knäckt under en ganska lång period. Livrädd att förlora synen och därmed körkortet. För mitt inte såg jag hur jag var tvungen att sälja bilen, hur barnen togs ifrån mig för att jag inte klarade av att ge dem ett bra liv och hur jag ensam skulle tyna bort till ingenting. Inte saknad av någon.

(null)

Den känslan blev än mer påtaglig eftersom den jag trodde jag skulle dela livet med valde att lämna relationen. Det blev extra svårt att hantera, för jag kunde inte ställa några följdfrågor när de dök upp och fick hitta svaren själv. Samtidigt behövde jag samla kraft för att ta mig igenom alla sjukhusbesök och försöka hålla ihop inför barnen, varav yngsta grät varenda kväll under denna period. Vad jag hatade mig själv för mina brister och hennes smärta! 


Den redan ganska påfrestande situationen blev om möjligt ännu värre av ett stort elfel som slog ut alla mina vitvaror (diskmaskin, spis, frys och mikro). Jag hade en nyopererad hand, två barn och ingen möjlighet att varken köra bil eller laga mat. I det läget ville jag nog mest bara lägga mig ner och dö. 


(null)


Men jag hade personer runt mig som höll mig över ytan. En förstående chef, flera bra läkare, en kollega som jag verkligen kunde prata med, vänner som lyssnade, min syster som ringde varje dag, min bästa vän som tog tåget från Göteborg och bodde här några dagar, min älskade katt som förstod att det var illa och lade sig i mitt knä och inte minst barnen som bara genom att finnas gav mitt liv en mening. 

(null)


Sedan blev det ett nytt år, 2020 och jag började hantera och styra upp min situation. Framförallt började jag utmana mig själv. Min bild av mig själv och andras. På gott och ont har jag genom livet varit tvungen att jobba med mig själv och vem jag är. Jag tror min självkännedom därför är högre än många andras och att det är en fördel i livet. 

Jag kan tvivla och tillfälligt vackla när andra talar om hur jag är, eller hur jag borde vara. (Till och med vem jag borde vara och vara med). 

Men jag hittar hyfsat snabbt tillbaka till den jag är, till mitt jag. Känslan som ofta tär på mig, känslan av att vara fel och inte passa in...det är en del i vem jag är. Jag måste bli trygg i den.

För jag ÄR annorlunda än normen. Jag vill annorlunda än de flesta. Jag värderar andra saker än samhället tycker man ska. 


(null)


Det jag behöver stärka mig själv i är att inte låta någon annan tala om vad jag borde och behöver. Den sanningen finns bara inom mig, den äger ingen annan än jag. Jag har försökt vara den andra tror/vill/tycker jag ska vara alldeles för många gånger... Särskilt i perioder där jag mått dåligt. Velat tro att någon annan kanske sitter på svaren, har lösningen. Och agerat som de tyckt/föreslagit i hopp om att känna lugn och lycka. Men det känns i slutändan alltid bara som övergrepp på mig själv. 

Så länge jag lever finns möjligheten att vända skutan. Ändra riktning och på vägen försöka fånga upp det och de jag vill ha med mig på min resa.

Så inleder jag mitt nya år. Med mod att be om förlåtelse, styrka att förlåta och beslutsamhet att göra det jag vill men aldrig har vågat förr. 


// Jenny ❤️


Hahappy birthday

(null)


Februariplaner

Igår var ingen bra dag. 

Som tur var fick jag en kort paus i form av besök från min yngsta dotter. Vi tittade på Lego 2 och åt popcorn. 


Egentligen är jag nog inte en person som borde ha barn. Ingen naturlig mamma. 

Min egen mamma sa det för länge sedan, innan barnbarnen kom, att jag är alldeles för egen, har för stora behov av att vara själv och ha det på mitt sätt för att passa för ett liv med egna barn och allt vad det innebär. Jag tror hon hade helt rätt i det. 


Missförstå mig inte, mina döttrar är det finaste jag har. Jag är så lycklig och tacksam för varje sekund med dem. Det finns ingenting i världen jag hade kunnat önska mer än att få vara mamma till just dessa två fantastiska tjejer ❤️❤️ 


Men jag är inte föräldratypen som gärna leker i sandlådan, pratar utvecklingsstadier eller åker på charter med andra barnfamiljer. Och jag är sanningen att säga rätt obekväm med de flesta andras barn 😳


För att återgå till igår - när jag åter blev själv här hemma kom ångesten tillbaka med full kraft. Intalade mig att jag behövde sova. Och tog en massa olika tabletter. Betydligt fler än jag borde. Sen minns jag inte så mycket mer förrän jag vaknade i förmiddags med hemsk huvudvärk. 


Idag har jag varit ute och gått. Med musik i lurarna så är det ett bra sätt för mig att få ordning på jobbiga tankar, komma fram till konkreta lösningar på sådant som måste fixas och inte minst landa i vad jag känner och vill. 

Skymning i Lund i kväll 😍

Att ha fått lite sådana insikter ger visst lugn, så nu ligger jag i soffan och känner mig om inte bra, så i alla fall ganska okej. Har ett par saker som jag har bestämt mig för att göra innan februari är slut. Som jag vill för mig själv, som jag tror är rätt. Sådant som skulle kunna vara/bli källor till lycka och glädje i framtiden. Kanske har jag fel, men känner att jag måste försöka i alla fall. 

"En fråga som aldrig ställs, får heller aldrig något svar. Ibland måste man kanske bara våga ta chansen/risken".





RSS 2.0